La Casa de la Muntanya vol ser un centre de referència

El conseller d’Agricultura i Medi Ambient, Marc Pons, al capdavant de la Casa de la Muntanya, va definir el projecte en la seva presentació pública com un ecosistema on es creen noves formes de vida a partir de la suma de sinergies. I això és el que propicien els Living Labs, o el que és el mateix, un laboratori viu que serveix per aglutinar diferents actors al voltant d’un mateix tema. En aquest cas, la muntanya serà l’eix vertebrador de tres àmbits de treball: la promoció i la difusió de les activitats d’esport i turisme de muntanya; la interacció entre les diferents empreses privades, l’administració i altres entitats de recerca i innovació, i l’estudi i el desenvolupament de nous sistemes de mesura i seguiment de la gestió de la neu.

Ordino acollirà aquest centre de referència per a la innovació a Casa Ferino, un dels edificis més cèntrics del poble, on actualment hi ha la ludoescola. «És un projecte transversal amb la voluntat de dinamitzar la parròquia, posicionar-nos entorn del turisme d’activitats, de natura i de muntanya, i esdevenir el referent de muntanya», va explicar la cònsol menor, Gemma Riba. Els terminis estan establerts per al primer semestre del 2019, amb una obra prèvia de remodelació de l’espai que començaria la tardor del 2018.  

Per tirar endavant aquest projecte innovador, el Comú d’Ordino ha comptat per primera vegada amb el suport d’Actua, l’agència de promoció econòmica. Però també hi ha implicats l’IEA, que aportarà el capital humà a través del CENMA (Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya), i la fundació privada OBSA (Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra), que dirigeix Pons. I és que a la Casa de la Muntanya es podran seguir els estudis de recerca que ja s’estan fent, com ara obtenir la informació de les capes d’innivació en temps real, conèixer la predicció d’allaus i previsions meteorològiques, i analitzar els riscos forestals. Altres atractius que es van donar a conèixer en la roda de premsa de presentació van ser la possibilitat de fer rutes interactives per als esquiadors de muntanya o bé ascensions virtuals.