Els Pets i Noa, plats forts del Festival Yepes

El grup de rock català Els Pets ha estat convidat per inaugurar el Festival Narciso Yepes Ordino i Fundació Crèdit Andorrà, que en aquesta 33a edició es retroba amb vells amics  com són la cantant israelí Noa, el pianista Joaquín Achúcarro i el fill del cèlebre guitarrista que dóna nom al Festival, Ignacio Yepes. El cicle de música internacional tindrà lloc a la parròquia del 9 al 23 d’octubre amb l’Auditori Nacional com a escenari principal. La banda tarragonina Els Pets celebra amb els seus incondicionals seguidors, 30 anys dalt dels escenaris amb Els Pets 3.0. Gira de cambra que incorpora una secció de corda i vent,La Gran Orquestra.

El divendres 16 s’oferirà un programa clàssic, amb una primera part interpretada pel pianista Joaquín Achúcarro, Concert per a piano número 5 en mi bemoll major, op.73 coneguda com “L’emperador”, sota la direccció d’Ignacio Yepes. Sota la mateixa batuta, la 2a part del programa estarà interpretada per l’ONCA que s’integrarà en una orquestra simfònica de 34 músics per interpretar El Amor Brujo, de Manuel de Falla.

La cantant Noa acompanyada un cop més del guitarrista Gil Dor tancarà el Festival el divendres 23 d’octubre amb un directe del seu últim treball Love Medicine, després de sis anys de silenci discogràfic. En el darrer disc hi ha col·laborat des de Gilberto Gil i Pat Metheny a Joaquín Sabina. Una nova oportunitat per escoltar la cantant d’origen imenita que rep les influències dels cantautors  folk dels 60 com Joni Mitchell, Leonard Cohen o Paul Simon.

Després de l’èxit que va tenir en l’edició passada del Festival, el concert familiar, que va portar a Ordino el ratolí més famós de la literatura infantil Gerónimo Stilton, es repeteix sessió matinal amb el musical La rateta que escombrava l’escaleta. La cita serà diumenge 11 d’octubre a les 12 h del migdia, a l’Auditori Nacional, i tindrà un preu de 15 euros, venda anticipada, a partir del 10 de setembrem i 18 euros, el mateix dia del concert. Amb adaptació de Mar Colàs, coreografies de Guillem Cirera, i música i lletra de Neus Kaori, és un espectacle que combina música i dansa de diferents estils. Els personatges del conte clàssic interpreten coreografies de claqué i country, i també es revisa el rock, disco funky i el tango. Es tracta d’un muntatge que fa participar el públic i que beu del gènere del music hall.

L’altre sessió matinal, el 18 d’octubre a l’església parroquial, recupera el repertori clàssic amb Els intèrprets de casa. Corda, piano i clarinet de Mozart (1751-1791) a Milhaud (1892-1974). La primera part del programa estarà interpretada per Elias Porter (viola), Jordi Claret (violoncel) i Carles Pertegaz (clarinet); i la segona per Alexandre Arajol (violí), Carles Pertegaz (clarinet) i Míriam Manubens (piano) que acabaran amb obra de Gian Carlo Menotti (1911-2007).