‘Tornar a encendre les estrelles’, projecte guanyador per reduir la contaminació i la despesa lumíniques

2n Pressupost participatiu

El veí d’Ordino Jérôme Brousset ha estat el guanyador de la segona edició del pressupost participatiu, amb un projecte per reduir la contaminació lumínica a la parròquia. La proposta «Tornar a encendre les estrelles» ha obtingut vuitanta-cinc vots i ha quedat per davant de les set que van ser seleccionades per la seva viabilitat de la vintena inicial. Brousset va explicar la motivació de la seva idea: «Cada vegada creix més la il·luminació a la nit, quan se suposa que ha de ser fosc, a diferència del dia; encara que sigui amb tecnologia led i de baix consum, l’afectació és molt gran per a la fauna i el medi».

S’analitzaran diverses mesures. Es tractaria de començar a reduir la il·luminació, totalment o amb sensors, en els trams interurbans poc transitats, i anar acotant fins a arribar als nuclis urbans. «La muntanya se’n ressent, d’aquest impacte, encara que ens sembli molt maco il·luminar els espais naturals», va argumentar Brousset en la presentació. La cònsol menor, Eva Choy, no descarta valorar l’opció d’adquirir el segell nacional francès que premia els llocs on porten a terme accions en aquesta direcció, anomenat “Villes et Villages Etoilés”, organitzat per l’Association Nationale pour la Protection du Ciel et de l’Environnement Nocturnes. Choy va apuntar l’encert del projecte guanyador, no només perquè s’adiu amb els criteris de l’interès general i la sostenibilitat, sinó també perquè encaixa amb els ODS inclosos en el full de ruta del Pla de Sostenibilitat-Reserva de la Biosfera.

 VOTACIÓ POPULAR. A una certa distància, amb setanta vots, ha quedat una idea per introduir plantes mel·líferes a les jardineres urbanes amb l’objectiu de protegir les abelles, amb el títol «Preservem l’ecosistema». I, en tercer lloc, han quedat empatats dos projectes, amb cinquanta vots cadascun, un per il·luminar els passos de vianants i l’altre per instal·lar un gimnàs verd a l’aire lliure. Els vots vàlids d’aquesta segona edició han estat tres-cents-quaranta-sis, per sobre dels dos-cents noranta-un que es van rebre l’any passat, en la primera convocatòria del procés de participació ciutadana. Fins ara, el pressupost participatiu s’ha obert als residents a la parròquia més grans de divuit anys.