Ordino és una de les parròquies que millor ha sabut conservar i respectar l'entorn natural. A 1.300 m d'alçada, en una superfície de 85 km2, on un 33% del territori són boscos i amb una població de 5.000 habitants, el paisatge es presenta com un valor únic. Sense dubte, Ordino representa un exemple d'integració de la societat contemporània en plena natura amb una divisió del territori formada per vuit poblacions: Ordino, Sornàs, Segudet, Ansalonga,la Cortinada, Llorts, Arans i el Serrat. En totes elles, les tradicions i els costums de la vida rural conviuen amb una oferta turística de qualitat pensada per a tota la família.

Ordino La població d’Ordino apareix documentada per primera vegada al segle IX, a l’acta de consagració de la catedral d’Urgell. Històricament, la base de l'economia han estat l'agricultura i la ramaderia. Durant el segle XVI es va potenciar la indústria de la farga catalana i aquest fet va provocar un augment de la desforestació dels boscos per obtenir carbó vegetal. La mina de Llorts, juntament amb les de Sedornet i els Meners de Ransol, van alimentar les fargues de la parròquia. La indústria siderúrgica va esdevenir el principal motor econòmic de la parròquia i d'Andorra, fins a mitjan del segle XIX quan va començar a decaure. El valor de la indústria ha perdurat en el temps en forma de patrimoni cultural amb la Ruta del Ferro a Andorra un itinerari transfronterer que inclou el País Basc, Catalunya, Andorra i França, i que va rebre la menció d'honor del Consell d'Europa al 2004.

 El poble d’Ordino conserva dues de les cases més importants d’Andorra que formen part del patrimoni nacional. La Casa Rossell que va donar personatges il·lustres com Antoni Fiter i Rossell, autor del Manual Digest en què es recullen els usos i els costums andorrans i la Casa Museu d’Areny-Plandolit. L’oferta museística és extensa i algunes de les joies artístiques que es conserven són les pintures romàniques a l’església Sant Martí de la Cortinada.