Aventura, muntanya i viatges al cartell d''Explora' amb nou projeccions a la Massana i a Ordino

Una setmana abans de donar el tret de sortida a la primera projecció, el dijous 25 de gener al Teatre de Les Fontetes, ha tingut lloc a Ordino la presentació del Cicle de cinema de muntanya i de viatges. Una iniciativa conjunta entre tots dos comuns que es fa des de l’any 2009 i no ha deixat de reclutar públic i ampliar el nombre de pel·lícules proposades al cartell. Enguany seran nou projeccions tan diverses com un recorregut per l’emblemàtica Ruta 66, de la primera sessió, on Kris Ubach ens proposa recuperar la cultura musical americana del rock i el blues. La segona cita, el 2 de febrer serà a Ordino amb una cinta a mig camí entre el viatge aventurer i la muntanya. ‘Upurkushun’, és l’expedició-aventura de vuit joves francesos als cims peruans. Entre els protagonistes, trobem un competidor europeu d’esquí de muntanya, tot i que practiquen altres disciplines com la bicicleta i l’escalada. Una pel·lícula programada gràcies a la col·laboració de Viladomat Esports.

El cartell gratuït que combina Les Fontetes amb l’Auditori Nacional, segueix a la Massana el dimecres 8 de febrer amb una conferència sobre la colonització de Mart, a càrrec del periodista científic Toni Pou que presenta ‘El viatge més extrem: sortir de la terra i anar a l’espai’. El 16 de febrer, a Ordino, veurem ‘Sa Llavor’, de Tòfol Castanyer. Rodada a la serra de Tramuntana mallorquina  el protagonista, és un corredor de muntanya, campió del món de les skyraces el 2010. Coneixerem la seva trajectòria com ha evolucionat i com ha cobrat un caire solidari. Continuarem a Ordino, amb una sessió km 0 protagonitzada per la Sílvia Puigarnau, el Gerard Riart i l’Anton Òdena, titulada ‘La llibertat de l’esquí de muntanya’, on  es projectarà el vídeo ‘Esperit skimo’, que estrenarà el bloc del març, el dia 2. Es tracta d’una col·laboració entre els productors Montpackers i l’organització de la cursa d’esquí de muntanya Skimo, que es van veure obligats a suspendre per la covid-19. La sessió serà doble perquè també es passarà el documental ‘Els valors d’un equip’, rodat el 12 i el 13 de febrer del 2022, que se centra en el seguiment d’un equip andorrà en aquesta disciplina, fins al refugi de l’Illa, amb l’objectiu de transmetre la passió i la llibertat d’aquest esport. Amb el títol ‘Todo lo que aprendí voiajando con poco dinero (y mucha improvisación), Sergio Otegui farà una conferència a la Massana, una experiència amb motxilla a l’esquena i la improvisació com a companya de viatge. Serà el dimecres 8 de març. El dijous següent 16 de març tornem a Ordino per rebre de nou, un any després, a Gonzalo Fernández García, amb la col·laboració de Viladomat Esports. ‘Manaslu luces y sombras en el corazón del Himalaya’, és una ascensió en solitari que porta al límit al protagonista sense oxigen ni xerpes.

Les dues últimes projeccions es faran a la Massana, el 22 de març amb Iara Lee i una pel·lícula sobre el que va quedar després del desastre nuclear de Txernòbil, i el 29 de març acomiadarem el cicle amb l’Eduard Micas i el documental ‘El món amb 195 viatges’. Una passió convertida en vocació.