Bàrbara Pàmies: «Les diferents forces polítiques tenim l’obligació d’entendre’ns»

Fa vint-i-tres anys que treballa a Govern, a la secretaria de Funció Pública. Membre de Movem Ordino, s’estrena a la primera línia política com a consellera del Comú. 

 - El seu nomenament de consellera no era al guió.

Va ser totalment inesperat des de l’inici, sempre havíem comptat amb la Sandra Tudó i la successió del Jean-Michel al capdavant. Com altres figures polítiques, els conselleres de Comú no haurien de renunciar al càrrec si es presenten com a candidats a les Eleccions Generals.

 - Com afronta el nou càrrec?

Amb molta il·lusió, respecte i humilitat. La meva posició serà continuista i defensarà la feina que hem fet fins ara.

 - Falta menys d’un any perquè acabi el mandat. Té uns objectius concrets?

Els nostres principals objectius són el benestar de les persones i la qualitat de vida a la parròquia, i això implica vigilar com ens dimensionem des del punt de vista urbanístic. A Ordino tenim un entorn privilegiat i l’hem de preservar; no estem en contra de mirar endavant, però no volem prescindir de tenir el paisatge verd i la natura prop de les cases. Cal urbanitzar amb seny, deixant espais oberts i integrant, tant com es pugui, el paisatge de muntanya, combinant l’urbanisme funcional amb el paisatge tradicional. Creiem que encara som a temps de redreçar i modificar la situació; cal fer un replantejament de parròquia i de país. Penso que seria molt atractiu i enriquidor tenir unes parròquies centrals amb edificis molt moderns i parròquies amb una arquitectura tradicional que ofereixin un contrast molt marcat, que tot plegat aporti una gran varietat d’opcions de vida i d’oci.

 - Quin ha de ser el paper de la minoria?

Sempre es poden aportar coses. Col·laborarem colze a colze amb el que faci falta per tirar endavant el que es proposi com a part de l’equip, però des de les possibilitats limitades que es tenen en minoria. Ara bé, sí que farem la tasca de control pròpia de l’oposició. Les diferents forces polítiques tenim l’obligació d’entendre’ns i col·laborar al màxim possible, encara que no sempre trobem el consens. Sempre es pot millorar, sigui en un dos per cent o en un cinquanta per cent, i crec que és el que espera la ciutadania, que tots treballem per un fi comú que és el bé de la parròquia.

 - Quin és per vostè el principal valor de la parròquia?

Entenc que no ens podem quedar aturats, però cada pèrdua d’espais, prats i espais verds em trenca el cor. L’essència d’Ordino és precisament la seva riquesa i bellesa natural. El principal valor és mantenir i conservar el nucli antic, els horts i aquest equilibri entre l’entorn rústic i la natura. És això el que es busca també quan es fa turisme, llocs pintorescs i antics que han sabut conservar la seva idiosincràsia, pobles de muntanya que mantenen el seu encant.

 - Grifols ha esdevingut un cavall de batalla.

No hi veiem el benefici, veiem el cost urbanístic i el perill que pot comportar per a Ordino i per a Andorra. Hi ha moltes altres opcions que es podrien plantejar que tindrien beneficis directes sobre la parròquia.

 - Com ara quins?

Caldria parlar-ne detingudament, posar-ho sobre la taula i tractar amb empresaris, ciutadans, agricultors, ramaders, etc., i veure quines propostes es plantegen, però d’entrada, per què no instal·lar un viver d’empreses per ajudar els joves emprenedors, o una residència o altres opcions que afavoreixin la diversificació i la dinamització de la parròquia. A la reunió de poble, algú va dir que un laboratori, encara que parteixi de la seguretat, només que es generés algun dubte al voltant de la seguretat, i tenint en compte que som un país turístic, podria comportar un perjudici molt important per a la nostra imatge.