Deu anys del Consell d’Infants per fomentar de base la participació ciutadana

Fomentar la participació ciutadana des de la base és un dels principals objectius amb què es va crear el Consell d’Infants a Ordino, ara ja fa deu anys. L’òrgan està format per uns quants alumnes, elegits democràticament, que representen tots els estudiants dels dos sistemes educatius, l’Escola Andorrana i l’Escola Francesa. Els infants, d’entre nou i onze anys, es comprometen i s’impliquen de manera activa en les seves demandes i necessitats per millorar aspectes pràctics de la vida a la parròquia, i coneixen la institució de primera mà. S’incentiva el desenvolupament de valors com la sensibilitat envers el territori, de drets fonamentals com la igualtat, i s’assumeix la corresponsabilitat ciutadana.

El Comú escolta i atén aquestes demandes i n’estudia la viabilitat amb els diferents serveis afectats. Són els cònsols els qui seuen davant dels alumnes per sentir les seves propostes i inquietuds i els suggeriments de tota mena. L’espontaneïtat i la transparència dels infants a l’hora d’exposar-les solen despertar l’empatia, i sovint més d’un somriure, dels representants polítics. Un exercici d’humilitat també per als nostres dirigents, que encaixen amb esportivitat més d’una crítica. Una de les situacions més compromeses és quan els mandataris obren el torn de paraula a la resta d’alumnes que segueixen la sessió atentament com a públic i fan intervencions fora del guió.

En deu anys han canviat moltes coses a la parròquia, però els infants mantenen intacta la seva preocupació pel medi ambient, la sostenibilitat i el paisatge que els envolta. Així, hi ha temes recurrents, com ara la neteja de la via pública, tant del nucli urbà com dels camins rurals. S’han organitzat brigades de neteja, gairebé en totes les edicions, per retirar burilles i brutícia en general. Els excrements dels gossos i mesures relacionades, com ara l’adquisició de bosses biodegradables per recollir-los, ha estat també una inquietud compartida pels nostres infants. Les plantades d’arbres a Encodina i l’arranjament del camí Ral, en el tram de Santa Bàrbara, amb un corredor ecològic d’espècies arborícoles autòctones, o el carril bici, han estat alguns dels èxits d’aquests Consells, dels quals tots n’hem sortit beneficiats. En l’àmbit esportiu, una de les accions que més es recorden va ser l’organització d’una Mini Ultra Trail l’any 2014.

En els darrers anys s’han fet cartells per conscienciar la població del canvi climàtic, bosses tote per fer la compra sense usar el plàstic i s’han tirat endavant iniciatives de reciclatge solidàries com la recollida de roba i joguines amb la Casa Pairal. La declaració de la Reserva de la Biosfera ha estat també un punt d’inflexió per reforçar aquesta sensibilitat envers el medi ambient de les escoles, que han incorporat al programa visites a la Casa de la Muntanya i han participat en sessions de xerrades impartides pels tècnics del Comú. En l’últim consell del 2022, fet al desembre, s’ha arribat a proposar la instal·lació de plaques solars a les marquesines del bus, una proposta en via d’estudi.