Dia Internacional de les Muntanyes

El guia de muntanya i escriptor Patrice de Bellefon (Tolosa, 1938) serà el convidat per celebrar el Dia Internacional de les Muntanyes el divendres 11 de desembre, a les 21 h, a l’Auditori Nacional d’Andorra. L’acte gratuït i obert a tothom, consistirà en una conferència al voltant del títol Paisatges culturals dels Pirineus, a partir del seu llibre Idées d’altitude, i després es donarà pas a la intervenció del públic. La visió de la muntanya que s’ofereix aquesta vegada no és tant el desafiament físic a través de reptes d’escalada i alpinisme amb esportistes d’elit, sinó que es difondrà el vessant antropològic i cultural del paisatge.

Bellefon va ser el màxim responsable de l’ingrés del Mont Perdut a la llista del Patrimoni Mundial, una fita aconseguida que no deixa de generar-li dubtes per les circumstàncies actuals. Amb un gran coneixement de la serralada dels Pirineus, explicarà el significat de “paisatge cultural”, un concepte elaborat perla Unescoel 1992 que també centrarà la xerrada. L’acte organitzat pel Comú d’Ordino torna a comptar amb la col·laboració del Govern d’Andorra, a través del Centre Andorra Sostenible,la Comissió NacionalAndorrana perla Unesco, i Carving Esports.

La celebració del Dia internacional de les muntanyes s’allargarà tot el cap de setmana, els dies 11, 12 i 13 de desembre, gràcies a la implicació dels departaments d’Agricultura i Medi Ambient del Govern d’Andorra. Dissabte es proposa la visita gratuïta a dues explotacions agràries, Casa Auvinyà i Can Sona. La primera, a Sant Julià, es donarà a conèixer com a productora de vi i de carn de vedella, mentre que a Can Sona, a Fontaneda, es dediquen a la producció pròpia i ecològica d’ous, llegums i horta. La sortida guiada es farà des de l’aparcament del COEX a Andorra la Vella quan faltin deu minuts per les 10 del matí. L’Associació de comerciants del centre històric d’Andorra la Vella oferirà una mostra de productes locals que es vendran pels carrers del barri. Tothom podrà participar de l’efemèride tastant els menús creatius elaborats amb productes de proximitat que proposaran diferents restaurants. Els interessats trobaran tots els establiments participants a les pàgines web d’Agricultura, www.agricultura.ad, i de la Unió Hotelera, ww.uha.ad.