Eduard Betriu: «Dels prats d’Ordino, conservo a la memòria els que anaven d’Ansalonga al Sucarà»

Eduard Betriu, conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat

Nascut a Arans l’any 1980, l’Eduard Betriu és un home de muntanya i al voltant d’ella gira la seva condició de ramader, la seva vocació política i les seves aficions, caça i pesca, per desconnectar. Recórrer camins, pics, estanys... i anar a veure el bestiar també formen part del seu lleure.

 - El desembre del 2019 s’estrena en el món de la política. Amb quina motivació?

Efectivament, aquesta és la meva primera legislatura (2019-2023), però a casa hem viscut la política intensament i m’ha interessat. Sempre hi ha familiars i amics a les llistes parroquials i generals, així és que hi participes encara que no estiguis a primera línia.

 - Què n’espera, d’aquesta experiència, i com ha viscut els dos primers anys de mandat?

Per mi és un honor ser conseller de Comú, representar Ordino i treballar per la meva parròquia. Confio que alguns dels projectes que estem tirant endavant sumin i siguin una bona aportació per a la parròquia i per als ciutadans. Aquests dos anys hem treballat al màxim per complir els reptes que ens vam plantejar i vam presentar al programa electoral, amb la dificultat afegida que ha generat la pandèmia. Hem demostrat que som un equip comunal unit i fort, hem tirat endavant en moments que han estat difícils per a tots. 

- Com a conseller de Medi Ambient ha viscut la notícia més important que Ordino ha rebut mai, la declaració de la vall com a Reserva de la Biosfera. Quina valoració en fa, com a polític i com a ramader?

Ha estat una gran notícia, un distintiu molt important per a la marca Ordino. Tot aquest reconeixement de la Unesco només l’ha fet possible el caràcter dels ordinencs, la seva capacitat de tirar endavant i la seva sensibilitat envers el nostre patrimoni. Cal reconèixer també la gran feina que va fer el Comú anterior.   

- Gràcies a formar part d’aquesta xarxa de reserves, l’agricultura, el medi ambient i la sostenibilitat prenen cada vegada més rellevància en les decisions de la parròquia. Participen d’una manera transversal en el creixement i el desenvolupament d’Ordino...

Sí, no hi ha dubte! Ser declarats Reserva de la Biosfera ens ha de refermar en les nostres conviccions, i ens ha de fer més forts i més capaços de regular el desenvolupament d’Ordino. És important créixer amb un model diferent, més sostenible i integrat al medi, amb el sector agrícola i ramader com a activitat estratègica per a la conservació i la biodiversitat.

- Què demanaria a les generacions que pugen de cara a la conservació del territori?

Els demanaria que creguin en Andorra, en un treball d’unitat envers nous projectes d’adaptació urbanística, turística, agropecuària, i des de tots els àmbits, per consolidar aquest model sostenible adaptat al nostre territori.  

- Conserva algun prat a la memòria que ja no hi sigui?

Sí, alguns, però el que més, a l’entrada de la Cortinada; des d’Ansalonga fins a l’Hotel Sucarà tot eren prats...

- Si hagués de descriure la vall d’Ordino a un estranger, com ho faria?

Una vall extraordinària dins del país dels Pirineus.

- Ha estat una sorpresa l’èxit de la primera edició de la Fira del bestiar?

La veritat és que no m’ha sorprès, Ordino és un entorn immillorable per organitzar esdeveniments d’aquestes característiques, amb uns ramaders implicats al màxim.