El cicle Geografies comença amb la voluntat d'estrenyer llaços amb l'Argentina

L’acte inaugural ha comptat amb la participació de la cònsol major d’Ordino, Maria del Mar Coma, la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, i la cònsol general i directora del centre de Promoció de la República Argentina a Barcelona, Rossana Cecilia Surballe.

Ordino, 12 de maig de 2025.- El Comú d’Ordino ha inaugurat aquesta tarda la vuitena edició del cicle de conferències Geografies que coorganitza amb el Govern d’Andorra, una proposta cultural ja consolidada que convida a eixamplar horitzons a través de la reflexió i l’intercanvi de mirades sobre el món i que enguany se centra en l’Argentina amb motiu  del 30è aniversari de l’establiment de relacions diplomàtiques entre aquest país i el Principat d’Andorra. 

L’acte inaugural ha comptat amb la participació de la cònsol major d’Ordino, Maria del Mar Coma, la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, i la cònsol general i directora del centre de Promoció de la República Argentina a Barcelona, Rossana Cecilia Surballe.  

Mª del Mar Coma ha valorat l’esperit del projecte: “Geografies va néixer per ampliar el nostre horitzó geogràfic i mental. Sens dubte, un repte assolit”, ha afirmat, tot agraint al públic “fidel, curiós i obert, que ha acompanyat aquest cicle al llarg dels darrers vuit anys”. Coma ha destacat també la diversitat cultural de la parròquia, que acull 83 nacionalitats diferents, amb una presència creixent de la comunitat argentina, la quarta més nombrosa a Ordino. “El sector de la neu i turístic atrauen grans professionals que s’instal·len i arrelen a casa nostra. Així ho veurem en una de les taules rodones programades”, ha avançat. 

Per la seva banda, la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, ha posat l’accent en la diplomàcia cultural com a eina de cohesió i projecció internacional: “Ens permet construir ponts entre pobles, intercanviar idees, estimular la creació i promoure la diversitat cultural”, ha dit. Tor ha subratllat els vincles amb l’Argentina, país convidat d’aquesta edició, que ha contribuït “de manera significativa al desenvolupament econòmic, social i cultural del país”. En clau simbòlica, ha recordat el tango Volver, de Carlos Gardel, per remarcar que “30 anys de relacions d’amistat constitueixen ja una relació consolidada, que estic segura que perdurarà moltes dècades més”. 

La cònsol argentina, Rossana Cecilia Surballe, ha lloat la selecció de les temàtiques de les conferències i ha destacat “el camí comú on Andorra i Argentina han teixit llaços i històries compartides”. Ha afegit: “Som un país de braços i cor obert i aquest és un tret que compartim amb Andorra”. 

La conferència inaugural ha anat a càrrec de Roberto Daus, periodista i escriptor vinculat a l’Acadèmia Nacional del Tango que ha parlat dels dos segles d’independència de l’Argentina. Daus també oferirà demà una altra conferència per abordar la història i sociologia del tango. Seguirà dimecres una interessant conversa entre Leonardo Facció i Adolfo Barberà -el primer periodista i el segon jurista- sobre la Patagònia i altres mites argentins.  Altres propostes destacades són la projecció del documental “Un paradís perdut” i la xerrada posterior amb Josep Maria Blanch i José Luís Alonso-Ponga que parlaran de l’experiència històrica de les reduccions jesuítiques; i la taula rodona sobre els vincles entre l’esquí andorrà i argentí, amb Antonio Crespo i Marcelo Riccie Ponce. Enguany les conferències tindran lloc a l’Era del Raser a Ordino i el taller de tango de dissabte es farà a la sala La Buna. Per participar al taller cal reserva prèvia. 

El cicle clourà el dissabte 17 de maig amb una gran festa argentina a l’aparcament del Vilar de la Cortinada. Organitzada per l’Associació d’Argentins a Andorra amb el suport dels restaurants Gaucha i Blót, la festa inclourà una graellada, actuacions de tango i música folklòrica amb els grups Alma Canyengue, La Hojarasca i Los Argentinos. 

Totes les activitats són gratuïtes, a excepció de la graellada, que té un cost de 10 € amb reserva anticipada.