Els topònims de Llorts i el Serrat es publicaran en format digital

El departament de Cultura del Comú d’Ordino té pràcticament enllestit el segon volum de toponímia dela Valld’Ordino, que estarà dedicat als pobles de Llorts i el Serrat. A diferència del volum anterior sobrela Cortinada, Arans i l’Ensengur, que es va publicar en paper el 2008, aquest nou estudi veurà la llum en format digital, una manera d’arribar a tothom i abaratir els costos, que també serà imprimible per a qui ho necessiti. La filòloga Lídia Rabassa torna a coordinar el volum que s’ha realitzat des de Cultura.

Aquestes darreres setmanes, els veïns de Llorts i el Serrat en col·laboració amb un tècnic del cadastre i de Cultura del Comú, s’està portant a terme la localització exacte dels 246 topònims relacionats de Llorts i el Serrat, que s’hauran d’ubicar sobre els mapes cartogràfics que s’adjuntaran a l’estudi de forma annexa. Els veïns han participat activament en l’elaboració d’aquest  recull de noms dels llocs de la parròquia que també inclou l’etimologia i la definició de la paraula. L’interès del llibre va més enllà d’aspectes lingüístics ja que reprodueix les transcripcions de les converses mantingudes amb els padrins i padrines dels pobles, la majoria ja desapareguts.

La publicació estarà consultable abans de l’estiu i mentrestant ja es treballa en el volum tres que s’ocuparà dels pobles d’Ordino, Segudet, Sornàs i Ansalonga. El projecte de la toponímia es va iniciar l’any 1996 amb l’objectiu de salvaguardar la identitat cultural de la parròquia lligada al territori.