Eva Choy: «Afronto aquesta nova etapa amb molta il·lusió i amb molt respecte al càrrec que represento»

- Repeteix experiència política en primera línia, de consellera a cònsol menor.

Afronto aquesta nova etapa amb molta il·lusió i amb molt respecte al càrrec que represento i la responsabilitat que comporta. La dedicació serà absoluta, al servei de la parròquia i de tots els ordinencs, de la manera més propera i transparent possible.

- El camp de visió s’ha ampliat...

Sense cap dubte. Quan ets a la minoria no vius el dia a dia de la feina d’un Comú. La gestió comunal comporta més dedicació.

- Mai havíem tingut un arc polític tan heterogeni al Comú d’Ordino.

Bé, és cert que aquestes coalicions han estat una novetat a la política comunal. En el meu cas, hi arribo d’una forma natural i orgànica, també per la bona entesa que hi ha hagut entre majoria i minoria. Jo el que he vist fins ara és que molts programes de candidatures diferents eren molt similars, tenien molts punts en comú i inquietuds compartides, perquè al final tots volem el millor per la parròquia i per la qualitat de vida dels seus habitants. En Comú per Ordino és fruit de la capacitat de diàleg, de seure conjuntament per fer un programa amb un objectiu comú. El pacte o coalició han estat previs i per a mi és un pas endavant. És una conseqüència de la maduresa política que estem vivint. En unes comunals és molt fàcil trobar aquesta entesa, perquè tots busquem el mateix. Trobo que és positiu i enriquidor per a la nostra societat.

- Hi ha algun punt de connexió entre l’ensenyament i la política?

Penso que l’ensenyament pot aportar molt a la política. Al final, estem al servei de les persones. Des del món de l’educació es fomenta el diàleg, el treball cooperatiu i la presa de decisions conjunta, sense imposar un criteri únic; en definitiva, un bon treball en equip. I aquests aspectes poden ser molt beneficiosos aplicats a la política. Venir de l’àmbit de l’ensenyament em dona una certa sensibilitat pels aspectes culturals i socials, i per això presideixo la comissió d’Educació, Cultura, Joventut i Benestar Social, i per això tinc la conselleria.

- Quines expectatives té per a la conselleria de Cultura, Educació, Joventut i Benestar Social, sota la seva responsabilitat?

Cal garantir el benestar de tots els infants, els joves i la gent gran. Volem potenciar la ludoescola i les activitats que s’hi fan. Una de les prioritats serà l’impuls del Punt Jove. Busquem dinamitzar aquest espai i crear un entorn que atregui els adolescents. Estem treballant la possibilitat de crear la figura de l’educador de carrer com un lligam entre el jovent i les institucions, algú que copsi els interessos, inquietuds o dificultats dels joves. Quant a les activitats culturals, seguirem el bon treball que s’ha fet fins ara, potenciant aquesta recuperació de la tradició per a la qual s’ha treballat molt, amb festes com els Contrabandistes, l’Ossa i d’altres. Tot i que també hem de saber trobar l’adaptació als nostres temps, donar un caràcter actual a alguns esdeveniments i festes que sempre s’han fet de la mateixa manera, cosa que en dificulta el creixement i l’atracció de nous públics. Penso que és possible trobar aquest equilibri. La meva idea és treballar també amb altres departaments que orgànicament no depenen de Cultura però que treballen amb activitats i esdeveniments com ara dinamització o turisme, per exemple. Pel que fa a la gent gran, treballarem amb l’Associació de la Gent Gran AGGO, que tot just fa un any es va posar en marxa i té moltes idees. La gent gran de la parròquia té moltes coses a dir, i nosaltres fomentarem l’intercanvi entre generacions amb activitats i programes conjunts.

 - Tornant a la nova composició, quina relació espera amb la minoria actual?

Constructiva, almenys és el que desitjo. Majoria i minoria hem de treballar pels ciutadans i no s’entén d’una altra manera. Nosaltres, des de la majoria, hem estès la mà per fer un treball col·laboratiu i confio que serà així. Durant quatre anys ho vam fer així amb la Sandra Tudó. La crítica destructiva aporta molt poc als nostres ciutadans i, a més, desgasta.