Èxit de participació en la tercera Fira del Bestiar d’Ordino

La Fira del Bestiar d’enguany, celebrada el 4 i 5 de maig, ha tancat amb unes xifres d’afluència que han superat les edicions anteriors i que ha aconseguit atreure professionals del sector ramader, veïns de la parròquia i turistes. El cònsol menor, Eduard Betriu, ha indicat que “estaríem parlant d’uns 4.000 o 5.000 assistents, tot i que s’haurien de revisar els comptadors”. Pel que fa a la participació del sector ramader també ha estat molt positiva amb l’assistència de 14 de les 15 explotacions existents.

La principal novetat de la tercera Fira del Bestiar ha estat la subhasta de dues vaques de raça bruna d’Andorra, provinents de les explotacions ramaderes amb el segell de Reserva de la Biosfera que són Cal Saboyano i Cal Cametes. A la licitació hi podien participar restauradors i carnisseries, en total se’n van apuntar 17. El preu de sortida fixat eren 3.000 euros per cada exemplar i al final es van subhastar per 6.000 i 6.300 euros. La de Cal Saboyano se la va endur El Refugi Alpí i la de Cal Cametes, el restaurant Can Manel. A més,  el 10% de l’import recaptat es donarà a la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell.

Una altra de les novetats de la Fira ha estat el concurs professional d’allioli de codony on hi ha participat uns 15 restauradors de tot el país. El jurat, encapçalat per la cònsol major, Maria del Mar Coma, i el cònsol menor, Eduard Betriu, amb l’ajuda d’alguns veïns de la parròquia, ha declarat guanyaor l’allioli de Cal Serni de Jordi Troguet. Els restaurants l’Ensegur de Llorts i l’Hotel Coma d’Ordino han quedat en segona i tercera posició, respectivament. La resta de participants han rebut un clauer commemoratiu de la competició.

A banda d’aquestes dues novetats, cal destacar també les actuacions de l’Esbart Valls del Nord amb la representació de L’última ossa d’Ordino i del grup Lous Cadetouns que provinents de França han delectat els assistents amb la seva música i balls i tallers amb xanques. Els jardins de la Casa Pairal, el carrer dels Coms i el pati de Casa Rossell han tornat a acollir el mercat de productes artesanals i agroalimentaris, i l’era Rossell ha estat l’escenari per a la demostració d’oficis artesanals.  

La Fira del Bestiar d’Ordino 2024 ha comptat amb la col·laboració de l’Ambaixada Francesa i la Delegació de la Generalitat de Catalunya.