Exposició al carrer dels 100 anys del Tour

Amb motiu de la celebració del centenari del Tour de França, el Senat francès va organitzar el 2013 una exposició fotogràfica amb moments memorables dels 100 anys de la cursa ciclista (1903-2013). La mostra que es va poder veure el 2013, del 27 de març al 27 de juliol als jardins de Luxemburg de París, arriba aquest estiu a Ordino amb una selecció de 20 imatges de les 80 que van conformar l’exposició original. La mostra s’ha instal·lat als carrers del nucli antic del poble d’Ordino i estarà visible fins a final de setembre.

El recorregut de la mostra comença a la plaça de l’edifici La Font (c. Mossèn Cinto Verdaguer) amb dues fotografies a color, en què es veuen els corredors del Tour als Alps francesos, al llac Vemey a Allemont, i al mític coll d’Izoard. El circuit proposat continua al carrer del Cóms (jardins Casa Rossell), Gravada Rossell, i arriba al carrer Major per tornar a entrar al carrer del Mig, plaça Ferino, placeta del Pajó i carrer dela Grau, on trobem l’última imatge que il·lustra la mítica arribada a l’Arc del Triomf, als Camps Elisis, de l’any 2012.

Totes les imatges pertanyen a la publicació esportiva L’Équipe, un treball de fotoperiodisme que recull imatges del Tour al llarg del segle XX i ofereix estampes inèdites de la geografia francesa. Entre altres, destaquen l’arribada dels ciclistes a la població de Brandérion l’any1913, ala Bretanya, on es poden veure els veïns locals amb esclops i vestimenta tradicional. També en blanc i negre es recull una imatge de la caravana del Tour retolada amb publicitat deLa Vache que Rit, l’any 1955. La col·lecció és plena d’anècdotes i paisatges espectaculars.

L’Ambaixada Francesa i la companyia elèctrica ENEDIS, com a patrocinador, han fet possible portar fins a Ordino aquesta mostra de caire històric i documental. El Comú d’Ordino l’ha incorporat al programa d’activitats amb motiu de l’arribada del Tour a Ordino-Arcalís, el proper 10 de juliol, i confia que continuarà sent un reclam turístic durant tot l’estiu per a la gent que visiti la parròquia.