Inauguració del corral i l’hort de les Arnes de Casa Rossell

El cap de Govern, Antoni Martí; la ministra de Cultura, Olga Gelabert; els cònsols d’Ordino, Ventura Espot i Consol Naudí, i el coordinador de Patrimoni Cultural, Ricard de Deus, van encapçalar el 15 de juny la inauguració del pati i l’hort de les Arnes de Casa Rossell, amb motiu de l’acabament de les obres de condicionament de l’exterior de l’edifici del segle XV, declarat bé d’interès cultural. Altres autoritats de la parròquia, conselleres generals i de Comú, i personalitats com l’ex-ministre de Cultura Albert Esteve, no es van voler perdre l’obertura de portes a una part del llegat històric d’Andorra i d’Ordino. I és que el poble va tenir el màxim protagonisme en l’acte oficial, ja que es va decidir fer extensiva la invitació a totes les famílies de la parròquia per compartir la recuperació patrimonial. Un gest d’acord amb la voluntat, en paraules de Martí, que esdevingui un espai «turístic de retrobament i d’andorranitat».

La parròquia suma als jardins de Casa Rossell una nova zona enjardinada al voltant d’aquest conjunt patrimonial per al gaudi de tothom, que custodiarà el Comú d’Ordino. La zona rehabilitada al bell mig del nucli antic té dos accessos a peu, pel carrer dels Cóms, des del riu, o per la gravada de Rossell, des del carrer Major. Amb aquesta última intervenció, a la qual s’han destinat 318 mil euros, s’assoleix solament un 30% de la restauració total de la propietat, de 300.000 metres quadrats, que va passar a titularitat pública l’any 1995 després que no es reconegués cap hereu del llegat. Caldrà decidir encara, abans d’emprendre les restauracions de l’interior, quins usos hauria de tenir aquesta emblemàtica casa.

 «Sens dubte ens agradaria que l’ús que se li donés aportés vida i activitat al poble d’Ordino.La Casa Rossellsignifica massa en la història i la política d’Andorra per tenir les portes tancades», va explicar Consol Naudí. El dia de la inauguració, Espot va insistir en la necessitat que els esforços que s’han fet per recuperar els exteriors es projectin a l’interior de l’edifici, i que es compleixi la restauració de la casa noble per poder preservar-ne el valor més enllà de la memòria. Coincidint amb Naudí, el cònsol va expressar públicament el desig de veure convertit aquest edifici «en un motor de vida per al nostre poble».