Homenatge a les cases ramaderes, passat, present i futur de la vall

Homenatge a les cases ramaderes d’Ordino, passat i present de l’essència de la parròquia, en la tercera edició de la Fira del bestiar. Mitjançant un reportatge audiovisual compartirem el testimoni i el dia a dia dels principals actors del territori, els pagesos i ramaders, gràcies als quals la vall conserva el seu patrimoni natural. Veurem el relleu generacional de moltes famílies, que ha fet possible donar continuïtat a l’activitat agrícola. El documental es projectarà a l’Auditori Nacional, en un acte d’agraïment, el divendres 5 de maig, a les 8 del vespre, i es podrà veure durant els tres dies de Fira, del 5 al 7 de maig, a l’Era Rossell.

El camp de la Tanada tornarà a ser l’eix principal on s’ubicarà el bestiar des de divendres. Hi tindran lloc el concurs parroquial amb el lliurament de premis, la Fira concurs i la subhasta de mascles de raça bruna, organitzades pel Govern, i la mostra de xolla d’ovelles, una de les activitats que desperta més curiositat entre el públic. Els oficis més tradicionals i artesans tornaran a ser al carrer dels Cóms i als jardins de la Casa Pairal, on s’instal·laran els productes agrícoles i el mercat.

 «Els pagesos som els jardiners de la vall»

 Un dels missatges que més ens han repetit els pagesos i ramaders d’Ordino ha estat la importància de la seva feina per al manteniment del patrimoni natural de la parròquia, els prats i els espais verds que resisteixen la pressió urbanística a què s’ha vist sotmesa Andorra en els últims anys, i on Ordino continua sent un dels llocs més i més ben conservat. Aquest sentiment, expressat en la metàfora del jardiner, ens el va transmetre el Miquel Pujal, de Cal Gené d’Arans, però el sentiment és compartit per tots els pagesos i ramaders que han donat la seva opinió i que mostren preocupació davant un futur incert. La continuïtat del tabac i quin conreu el substituirà, tenint en compte que representa un tant per cent molt elevat dels ingressos, és un altre dels temes recurrents que ha posat sobre la taula el sector. (Vídeo disponible a partir del 6/05)