J. Àngel Mortés: «En Comú per Ordino és el resultat del treball i la suma de forces amb un mateix objectiu»

- La reelecció ha estat per una àmplia majoria. Quina lectura en fa?

No pot ser sinó positiva. Ha estat decisió del poble tornar a dipositar-nos la confiança per als quatre anys vinents. Jo diria que és sinònim de feina ben feta. S’ha treballat molt pel benestar de les persones i per mantenir la qualitat de vida que caracteritza aquesta parròquia. Així és que em sento molt agraït i encoratjat per seguir al capdavant.

- Podem dir que hi ha continuïtat però amb la incorporació de perfils diferents?

Així és, ens hem presentat sota les sigles En Comú per Ordino amb una suma d’esforços i un programa elaborat i consensuat prèviament. En la política comunal, les persones són molt importants, més que les sigles, i això és el que som, un grup de persones disposades a treballar pel bé de la parròquia com a objectiu únic.

- Ha estès la mà a la minoria. Com treballarà per arribar a l’entesa?

Des de la transparència i el diàleg. Sempre hem estès la mà a la minoria, crec que és un punt fort de la nostra manera de fer i del tarannà conciliador i dialogant que ha marcat el to dels últims quatre anys.

- Aconseguida la viabilitat per a Arcalís, la reducció de l’endeutament i la millora dels equipaments a la parròquia com a prioritats, cap a on apunta la mirada?

L’endeutament comunal s’ha reduït gairebé el 50% els últims dotze anys, i sens dubte ha estat una prioritat per a nosaltres. L’Estudi, la Casa de la Muntanya i l’última fase de millores al CEO han estat tres inversions importants en tres equipaments referents per a la vida sociocultural i esportiva de la parròquia. La Casa de la Muntanya farà un pas més enllà amb el trasllat de l’Oficina de Turisme i defineix ja el model turístic d’Ordino en el qual treballem. Hem assentat les bases i ara mirem el futur, que passa per dinamitzar la parròquia, en tots els sentits. Per aquest motiu, crearem una taula de treball en la qual hi hagi representants dels diferents sectors, des dels ramaders fins als hotelers i els comerciants, per anar tots a l’una. En aquesta taula, evidentment, també hi serà Secnoa com a motor econòmic de la parròquia. Es tracta de sumar esforços entre el sector públic i el privat. Es treballarà en un pla estratègic de dinamització per als dotze mesos de l’any. 

- Estarà al capdavant d’Urbanisme i Obres Públiques. Quin és el dibuix de la parròquia que deixa el POUP?

El nou Pla d’Urbanisme es basa en tres eixos que tenen com a prioritat la convivència amb un entorn natural i el respecte al paisatge. Cal facilitar el planejament urbanístic, d’entrada. I l’objectiu és conservar l’essència tradicional de muntanya, reforçar els nuclis existents, potenciar el valor paisatgístic, cultural, social i econòmic. Volem tenir un creixement adequat a l’entorn. El model ha d’estar per força integrat a l’entorn natural i tradicional. Alhora que conservarem l’essència tradicional de muntanya, també volem dinamitzar el potencial paisatgístic i natural. Hi ha una clara voluntat proteccionista i conservadora del paisatge sense que això hagi d’anar en detriment del creixement econòmic i el desenvolupament de la parròquia. Volem un model sostenible. La candidatura d’Ordino com a Territori de la Biosfera és la nostra millor declaració d’intencions, de prendre un compromís amb les generacions futures. El nou POUP també reflecteix tota la informació actualitzada, en funció de l’estructura de la propietat i la normativa urbanística actual. Recull la realitat del territori, amb l’actualització de noves infraestructures viàries i verdes, per exemple. 

 - Quines altres mesures es preveuen en aquest model sostenible de parròquia?

La introducció d’un sistema viari pedestre mitjançant el Pla sectorial d’infraestructures verdes ha estat un punt d’inflexió a la nostra parròquia, amb tots els trams del camí ral recuperats. La implantació del Pla estratègic de transport parroquial és una manera d’incentivar el transport públic en detriment de l’ús del vehicle privat. I donarem suport a totes les iniciatives que apostin per una mobilitat sostenible.