J. Àngel Mortés: «Som un equip que combina experiència política i renovació»

- Ha estat una victòria esperada, la del 13D?

Jo diria que més que una victòria esperada ha estat una victòria treballada per tots i cadascun dels membres de l’equip, i així ho han reflectit els electors.  

- Torna a primera línia política, després d’haver estat al Consell General com a conseller i com a subsíndic.

Sí, torno a primera línia i per primera vegada tindré responsabilitats polítiques al Comú, tot i que sempre he seguit de molt a prop la política comunal. Per mi la diferència més important és el fet de poder estar en contacte directe amb els ciutadans i poder aportar solucions als seus problemes i inquietuds d’una manera molt més directa. Això fa que et puguis sentir satisfet de la teva tasca i cada cop més motivat per continuar donant el millor servei possible.

 - Quines seran les principals aportacions d’aquest nou mandat?

El principal objectiu és prioritzar les inversions necessàries sense generar més endeutament i continuar millorant la qualitat dels serveis.

 - En quin sentit es parla de continuïtat respecte al mandat anterior?

En el tarannà, la proximitat i la transparència amb què s’ha treballat els últims vuit anys. Seguiran oberts tots els canals de comunicació amb la ciutadania, i escoltarem tothom. El Comú té la porta oberta als ciutadans. Continuarem també organitzant periòdicament les reunions veïnals i amb els quarts per mirar de respondre a totes les inquietuds que ens plantegin.

 - En la primera compareixença pública, coincidint amb el jurament de càrrecs, el primer que va fer va ser estendre la mà a l’oposició.

Penso que no podia ser d’una altra manera, la minoria també té la confiança d’una part dels ciutadans i, per tant, crec que és important poder treballar conjuntament per poder donar resposta, sempre que sigui possible, a aquelles persones que els han donat suport. El Comú té l’obligació de treballar per totes les persones que viuen a la parròquia, i les solucions sempre seran benvingudes, independentment de qui les aporti.  

- Quins seran els primers temes que s’abordaran?

En primer lloc, hem de treballar en la confecció i l’aprovació del pressupost. S’han d’analitzar les inversions i prioritzar-les d’acord amb les necessitats i els recursos de què disposem, i al mateix temps també hem d’analitzar les despeses de funcionament per tal d’optimitzar-les sempre que sigui possible.

 - Quines seran aquestes inversions?

Tal com he comentat, les inversions es faran en funció de les necessitats i els recursos disponibles. Una d’aquestes inversions importants és la reforma i l’adequació de l’edifici de les escoles velles per traslladar-hi la ludoescola i altres equipaments.

 - Com definiria l’equip que lidera?

Com un equip que combina l’experiència política i la renovació, amb moltes ganes de treballar per la parròquia; un equip de persones compromeses i amb uns perfils que s’adapten a les tasques de cada conselleria. Jo diria que és un equip representatiu de la parròquia.

- En la composició de conselleries, apareix com a novetat Comerç i Dinamització. Què és el que es pretén?

Volem donar un impuls al sector privat –comerços, hotelers, restauradors–, promoure i incentivar la iniciativa privada a la parròquia. Per nosaltres no és una novetat, és una mesura que ja es va implantar durant el primer mandat d’ACO; en aquell moment es va decidir l’exempció de l’impost de radicació durant el primer any i es va optar per un tipus de gravamen molt baix. Són mesures que s’han mantingut amb la pretensió d’atraure negoci que generi més moviment a Ordino. Volem buscar sinergies i col·laboracions entre tots els actors econòmics. Tenim una oportunitat d’or amb l’arribada del Tour a Ordino-Arcalís el 10 de juliol, en la qual volem implicar al màxim d’establiments de la parròquia. Ordino ha de trobar fonts d’ingressos complementàries, sempre en equilibri amb l’entorn natural, que és el nostre patrimoni.

- Creu que Ordino ha aconseguit el posicionament que buscava com a destinació de muntanya i natura?

Sens dubte, penso que s’ha sabut marcar la diferència. I és que la gent, quan ve a Ordino, sap què hi trobarà, i encara marxa més sorpresa dels paisatges i la natura que oferim. L’hivern està garantit i els últims anys s’ha fet un esforç molt gran per desestacionalitzar i no centrar-ho tot en la neu; no únicament a Ordino, sinó a tot Andorra s’han buscat atractius que poguessin incrementar el nombre de visites a l’estiu, i els objectius s’estan complint. Concretament a Ordino tenim els dos itineraris i excursions més seguits pel turista, la Ruta del Ferro i els llacs de Tristaina. Si a més som capaços d’acollir proves internacionals de nivell com ha estat el cas aquest hivern, que hem viscut a casala Copa FontBlanca, el Freeride World Tour i el Trofeu Borrufa, la repercussió és molt gran i el retorn també. Estic convençut que no deixem ningú indiferent.

 - Des del primer moment ha reiterat la necessitat de mantenir la qualitat de vida. Com ho aconseguirem?

Tenint cura de les finances i racionalitzant la despesa. S’ha fet molt bona feina quant a la reducció de deute i hem de continuar en aquesta línia; els comuns no podem comprometre les generacions futures generant més deute. I d’altra banda, com ja he dit, trobant l’equilibri amb allò que ha de generar beneficis sense malmetre el nostre paisatge, que és el bé més preuat que tenim. Ja som una parròquia sostenible, i tenim la responsabilitat de continuar sent-ho. Hem reforçat també aquest aspecte introduint el concepte nou de la sostenibilitat a la conselleria de Medi Ambient.

 - La revisió del Pla d’Urbanisme (POUP) ha estat una de les assignatures que han quedat pendents.

És imprescindible enllestir l’ordenació del territori i ho complirem tal com vam dir. Reitero que el més important serà trobar uns criteris de desenvolupament sostenible, creixement equilibrat i adaptació a l’entorn, sempre evidentment en consens amb els propietaris i adaptant-nos als diferents plans del Govern: infraestructures viàries, riscos naturals... Ordino ha sabut créixer d’una manera ordenada i respectuosa amb l’entorn i és aquest model que treballarem i defensarem.

- Quin és el seu posicionament pel que fa a Vallnord?

Anar contra la marca Vallnord seria negar una realitat, nosaltres hem defensat sempre el paraigua Vallnord. Hi creiem i sabem que és una marca consolidada més enllà de les nostres fronteres. La voluntat política és continuar defensant-la. I una prova és que l’estiu del 2017 tornarem a coordinar plegats l’oferta d’activitats de les Valls del Nord i tornarem a editar una guia, com s’havia fet anteriorment.