La ramaderia dona vida a la parròquia

 

Ordino recupera la Fira tradicional del bestiar, després de més de set dècades, en un moment en què la vall acaba de ser declarada Reserva de la biosfera. El reconeixement mundial de la vall, on conviuen el patrimoni natural amb el desenvolupament social i econòmic, posa en valor més que mai la importància de l’activitat ramadera a la parròquia i del sector agrari a tot Andorra. La Fira del bestiar d’Ordino tindrà lloc el segon cap de setmana de maig, els dies 7, 8 i 9, i també serà un reconeixement als ramaders, actors principals del territori, que han fet possible la conservació i la preservació d’aquest patrimoni.

«La Fira de vaques, eugues, mules i matxos es deixa de fer a Ordino cap als anys seixanta, quan ja arriba la maquinària i els tractors i no es necessiten tant aquests animals de tir. Avui dia, els productors treballem per fer una carn de gran qualitat, la nostra vedella d’Andorra, i hem aconseguit el reconeixement amb el segell de qualitat de la raça bruna i altres productes de proximitat. Hem de continuar en aquesta línia de col·laboració entre productors, comerciants i administracions», explica Eduard Betriu, ramader i conseller de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat del Comú d’Ordino. Betriu, impulsor de la Fira, considera vital fer conèixer i difondre l’activitat ramadera, al centre de la cultura i el patrimoni natural d’Andorra. Aquest és un dels motius pels quals el primer dia de la Fira, el divendres 7, estarà reservat a les visites dels escolars. El bestiar s’exhibirà a l’aparcament de la Tanada, però tot el poble participarà d’aquest esdeveniment.

El conseller, que és fill, net i besnet de ramader, explica que a través del relleu generacional es pot recórrer la història d’un poble: «Gràcies a aquest relleu amb pagesos joves, a Ordino tenim actives catorze explotacions ramaderes, amb moltes ganes de treballar i amb un bestiar de gran qualitat». Tots ells participaran en el concurs parroquial, amb vuit seccions i tres premis per a cadascuna. Entre les seccions, tres seran per a caps de bestiar boví, quatre per a l’equí i una per a l’oví. A la Fira també hi haurà el Concurs nacional de mascles de la raça bruna i una subhasta de vedells nascuts en explotacions andorranes, gràcies al conveni signat amb el Govern d’Andorra.

La importància del medi ambient davant de reptes com el canvi climàtic i la preocupació per la salut i per mantenir una alimentació saludable són altres motius que han retornat a aquesta pràctica ancestral, la ramaderia, el lloc que li pertoca. La Fira del Bestiar serà, per sobre de tot, un acte festiu per compartir-lo amb tota la població. Un dels principals atractius serà la mostra de productes artesans, a la qual són convidats els productors transfronterers en el marc del Parc de les Tres Nacions. Més enllà de la producció agrícola i ramadera, podrem veure l’actuació dansaire d’agrupacions de ball i música tradicional de l’Arieja i l’Esbart Valls del Nord, per intercanviar el folklore dels pobles veïns. I l’Era Rossell acollirà una mostra amb eines i estris antics de les cases d’Ordino. Consulteu el programa.