Maria del Mar Coma: «Cal mantenir les inversions, tot i que no hem de perdre la prudència»

 

- Quin és el nou escenari que ens deixa la Covid-19?

L’escenari és incert i crec que ningú s’atreviria a dir quin és. Haurem d’anar adaptant-nos al que vingui. Ara per ara, el més important és garantir la salut de les persones i salvar la situació.

- Quines són les afectacions al pressupost per fer front a la nova situació?

Com la resta de corporacions, ens hem vist obligats a fer una revisió general del pressupost per a l’exercici 2020 i a considerar les seves repercussions en el context del marc pressupostari 2020-2023. La modificació pressupostària, en resposta a la situació d’emergència sanitària, es va aprovar en el Consell de Comú del dia 25 de juny. La revisió ha tingut com a objectius crear una partida excepcional per a aquest any 2020 per fer una aportació al fons solidari del Govern d’Andorra per la lluita contra la Covid-19, per un import de 800.000 euros. I ajustar les previsions d’ingressos a la realitat de la recaptació per taxes i preus públics, ja que gran part dels serveis han estat inactius setanta-cinc dies, i possibles bonificacions i caigudes censals dels diferents impostos comunals. La rebaixa ha estat de 617 mil euros, un 5,19% de reducció. Les modificacions són fruit de les mesures que es van prendre des del primer decret i de la suspensió dels serveis.

 - Com quines?

Amb motiu de l’aturada general, el Comú d’Ordino va prendre la decisió i va informar tots els ciutadans que compensaria amb bonificacions, quan es reactivessin els serveis i les facturacions, tots aquells serveis que s’havien pagat per avançat. Es va donar resposta a totes les situacions dels usuaris que tenien contractades modalitats de pagament trimestral i anual, en serveis com el Centre Esportiu d’Ordino o La Capsa. Per exemple, a l’Escola bressol es va fer el descompte dels dies de suspensió del servei. Es va intentar minimitzar el perjudici en el ciutadà. Es van ajornar també els tributs i es va suspendre temporalment la facturació de preus i taxes. El mateix criteri de suspensió temporal s’aplica a les concessions administratives a locals comercials i serveis tancats temporalment.

- L’exercici de corresponsabilitat ha anat més enllà.

Efectivament, també s’ha aprovat per Consell una reducció salarial del 15% a tots els consellers, majoria i minoria. La rebaixa es farà entre juny i desembre, per un import de 25.280 euros, que es destinaran a la dinamització turística i a la reactivació econòmica de la parròquia, tan necessària. Ordino té la sort del seu paisatge i el seu patrimoni, que són atractius per ells mateixos. Per nosaltres, en aquests moments és una sort. Jo crec que tots som més conscients del que tenim i valorem més el fet de tenir la natura tan a prop.

- Quina ha estat la variació de despesa corrent?

La rebaixa ha estat de 108 mil euros en moltes i diferents partides, en què s’inclouen alguns dels esdeveniments que s’han anul·lat, com el cicle Geografies, la cursa d’orientació o la prova d’aigües braves. 

- Ha estat una decisió difícil, la de mantenir les inversions?

Si hi ha un moment en què es necessita inversió és aquest. Ara més que mai necessitem dinamitzar la parròquia per atraure públic i donar activitat a comerços, bars i hotels. Totes les inversions que volem tirar endavant –estem parlant d’uns 4,7 milions d’euros– estan madurades, com per exemple la consolidació de les obres del CEO. Evidentment, no podem perdre la prudència i ens haurem d’anar adaptant a la realitat que se’ns presenti en cada exercici. Ara mateix hem previst una rebaixa en els ingressos de 9,1 milions a 8,5, i haurem d’anar veient com van les coses. Si, gràcies a la construcció, la previsió acaba sent diferent, molt millor. Però pensem que hi haurà una baixada important de la utilització de serveis i, per tant, una caiguda dels ingressos relatius a aquests serveis. Hi ha hagut un abans i un després, amb la Covid-19. Per començar, els nostres hàbits de consum han canviat, la gent ha reduït les seves despeses, ja sigui per la seva situació personal o per la por del que pugui passar en cas de rebrots.   

- En quin sentit?

La manera de comprar, estudiar, fer esport, relacionar-nos i treballar, potser aquest ha estat el salt més significatiu per a tots. El teletreball ja és una realitat, a vegades les coses venen així i ens hi adaptem d’un dia per l’altre. Ningú tenia ganes de canviar les coses i el canvi s’ha imposat. El teletreball era possible i la Covid ho ha fet evident: Som un país preparat per fer-ho i cal dir que les xarxes i les línies ens han permès fer-ho satisfactòriament. El servei ha estat molt bo, tenint en compte la quantitat de dispositius que podíem tenir en marxa en una casa. 

 - S’ha obert la porta a l’endeutament.

És una possibilitat real, la del nou endeutament mitjançant pòlisses de crèdit en un màxim de 2,8 €, i si hi ha un moment en què ho podem fer i es justifica és ara. Per això hem treballat la contenció els anys anteriors. Veníem amb un històric de deute de 16 milions i hem estat capaços de fer una rebaixa de 4 milions. Creiem que som capaços d’assumir aquest endeutament per fer front a una crisi mundial. També ens trobem en un altre moment financer gràcies al canvi en l’accionariat de Secnoa.

 - I aquesta crisi ha deixat clara la dificultat de caminar sols?

La meva opinió és que sí, ha fet molt evident la necessitat d’avançar en les negociacions per l’Acord d’associació amb la Unió Europea i l’adhesió al Fons Monetari Internacional. No tenim mesures proteccionistes, i en un context de crisi global s’ha demostrat que són una garantia.

 - Què és el que més li preocupa de cara al 2021?

Caldrà veure quins ingressos podem tenir del Govern, les transferències no podran ser les mateixes i hem de ser conscients que la parròquia d’Ordino viu supeditada a aquests ingressos. L’altra gran dependència que tenim és el turisme.

 - L’administració electrònica serà una realitat aviat.

Nosaltres hem destinat una inversió important per fer-ho possible en els tres anys vinents. És un compromís que ha de sortir entre tots per fer-ho més fàcil al ciutadà.

 - El pressupost participatiu és un altre dels projectes que es farà realitat.

És una altra de les partides que hem mantingut i que tot just estem posant en marxa. Destinarem 50 mil euros a fer realitat algun projecte que sigui d’interès general, tot i que segurament s’executarà de cara a l’any que ve, el 2021. S’establiran unes bases i la idea és obrir-lo a propostes de qualsevol àmbit.