Ordino recupera el monòlit de Sant Cristòfol

Ordino ha recuperat el monòlit de Sant Cristòfol, un monument megalític d’origen incert que té gravat el sant protector dels viatgers, que va desaparèixer del terme d’Ansalonga a final dels anys 50 amb l’ampliació de la carretera general. Es tracta d’una reproducció d’1,40 m d’alçada i uns70 cm d’amplada, aproximadament, que ha estat realitzada per Antoni Naudí, veí d’Ansalonga, aficionat a la talla de pedra, a la fusta i al ferro. L’obra original no es va documentar mai i s’especula que es podria tractar d’un menhir prehistòric que es ristianitzés. No es descarta tampoc que fos d’època medieval o moderna. Una altra explicació seria el d'una estela o l’equivalent a una creu de terme, que es posaven als camins des de l’edat mitjana fins al segle XX.    

«El més complicat ha estat trobar un roc de les dimensions idònies, amb una superfície que es deixés treballar», ha explicat l’autor que va trobar la pedra al Serrat. El cisellat ha comportat un any de treball i un cop realitzat, el Comú ha intervingut per col·locar el ‘menhir’. «Recordo aquesta peça perfectament de la meva infantesa i només va caldre quela Consol Naudím’esperonés a fer-la». La principal font per la reproducció ha estat la fotografia de Valentí Claverol i la descripció de l’ariejois Joseph Vézian. Originàriament es trobava al camp dela Creu, conegut també com del Ceró, a Ansalonga, i actualment ha quedat instal·lat a la carretera general, en un prat que hi ha al terme d’Ansalonga, just abans dela Cortinada.

Naudí compta amb altres treballs originals a la parròquia com l’homenatge als homes de ferro a la rotonda del Raval, al peu de l’església, i ha fet cases singulars al nucli antic d’Ordino i treballs importants de restauració com la intervenció a la façana dela CasaMuseud’Areny-Plandolit o el paviment empedrat que hi ha a l’entrada principal dela Casades del carrer Major.