Primer aniversari de la declaració d'Ordino com a Reserva de la Biosfera

L'educació ambiental centra les primeres accions del full de ruta

La Reserva de la Biosfera acaba d’estrenar una nova web coincidint amb el primer aniversari del nomenament de la Unesco i una setmana abans que se celebri mundialment el Dia Internacional de les Reserves de la biosfera, el pròxim 3 de novembre. Com a novetat, la pàgina actualitza els continguts anteriors, enfocats en el procés de candidatura. Incorporarà totes les accions que es concretin incloses al full de ruta i servirà per donar continuïtat a la participació de la ciutadania. L’efemèride ha servit per revisar algunes d’aquestes accions que ja s’han portat a terme, en diferents àmbits. La primera, un concurs d’idees d’un rètol per compartir amb tothom el nomenament amb una porta d’entrada i benvinguda a la vall com a Reserva de la biosfera.

Pel que fa a l’educació i la divulgació científica, destaca el reforç dels tallers d’educació ambiental dirigits als escolars amb el programa interactiu de la Casa de la Muntanya. Les sinergies amb entitats com el CENMA i l’interès que desperta el  Parc natural de la vall de Sorteny pels hàbitats i espècies que conté, continuen amb projectes com el Floralab de POCTEFA. Una altre acció que té com a objectiu la divulgació del patrimoni natural de la vall ha estat l’obertura de l’espai In Naturam a la caseta d’informació el Parc natural de Sorteny.

La declaració d’Ordino ha obert camí a la xarxa natural del Parc Pirinenc de les Tres Nacions que està en procés de presentar  de manera conjunta a la Unesco, una candidatura com a Reserva de la Biosfera transfronterera entre tres països. L’intercanvi i la col·laboració amb els parcs integrants s’ha intensificat amb la presència en fires de poblacions com Foix i Alins, entre d’altres. Durant aquest any Ordino ha tirat endavant l’organització d’una Fira de bestiar que va atraure 5.000 visitants. Des dels departaments d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat conjuntament amb Turisme s’ha potenciat el coneixement i la importància del sector ramader a la parròquia amb sortides familiars a la muntanya com les excursions a les Saleres de l’Estanyó.

Per últim, destaca l’aposta que ha fet el Comú per la mobilitat sostenible amb la gratuïtat del bus parroquial per als usuaris del bus nacional amb abonament mensual. Una iniciativa que se suma a la línia de bus implantada aquest estiu d’Ordino a Sorteny per facilitar l’accés a l’espai natural protegit, zona zero i pilar d’aquesta declaració.