«Ser Reserva de la Biosfera ens ha permès fer una gestió política més sostenible»

Eva Choy es va incorporar el 2020 com a cònsol menor amb la coalició guanyadora En Comú per Ordino

 - Quin és el seu balanç del mandat sis mesos abans que acabi?
La valoració és molt positiva. La sensació és que ha anat tot molt de pressa, sobretot per les circumstàncies anòmales que ens va tocar viure amb la pandèmia. Però, malgrat tot, hem pogut dur a terme pràcticament tots els projectes i hem assolit amb escreix el que vam exposar al nostre programa.

- Quines accions o projectes aconseguits destacaria?
Un projecte que marcarà aquest mandat és el fet d’haver trobat un ús a l’Hotel Casamanya. Hem aconseguit també recuperar amb èxit la Fira del bestiar i ja n’hem fet tres edicions. També destacaria la forma que ha pres la Taula de dinamització, amb la implicació dels diferents actors econòmics de la parròquia per aportar solucions conjuntes. Un altre focus important ha estat les millores a la via pública: hem refet la plaça de la Closa, la plaça de la Covanella i ben aviat acabarem d’arreglar totes les voravies que ens queden pendents de la parròquia. Podem recordar, també, les reformes del centre esportiu, que han permès un augment significatiu dels usuaris i una millora dels serveis. I, per descomptat, l’elaboració del Pla de sostenibilitat, amb el compromís del Comú amb quatre ODS per a la gestió de la Reserva de la Biosfera i tres ODS per a la gestió del territori. Aquest full de ruta ens ha permès assolir un compromís global amb una manera de fer política més sostenible.

- Un compromís que ha comportat accions rellevants com la revisió excepcional del Pla d’Urbanisme.
Sí, és segurament la conseqüència més destacada d’haver pres consciència de la importància de mantenir l’herència territorial i la qualitat de vida dels habitants de la parròquia. Si ens ha servit d’alguna cosa la declaració d’Ordino com a Reserva de la Biosfera és d'haver-nos permès projectar la mirada a més llarg termini. La revisió del POUP ni estava prevista ni es podia preveure. Aquest creixement urbanístic no l’esperàvem, i crec que hem sabut reaccionar amb anticipació i coherència amb els estudis de creixement i la prospecció dels recursos hídrics.

- D’aquí al desembre, quins són els objectius?
Deixar feta la feina tècnica de la revisió del POUP; la implantació de l’administració electrònica com a part de la transformació digital, i continuar treballant per l’impuls i la dinamització de la parròquia.

- Què destacaria de la Conselleria de Cultura, Educació, Joventut i Benestar social?
La consolidació del Punt d’Informació Juvenil, amb un programa d’activitats i un equip estable, era una de les assignatures pendents a la conselleria que hem aconseguit. Encara hi ha feina per fer, i potser el gran repte el tenim en la gent gran. Hem de detectar les necessitats d’un col·lectiu ampli i divers que ha anat canviant amb el temps i que està creixent. Hi ha molts perfils diferents, gent jubilada molt activa, amb bona forma física i ganes de fer coses, però també n’hi ha de més gran amb uns altres hàbits. Cal trobar l’encaix per a tothom. Des de la Casa Pairal donem una oferta molt àmplia d’activitats, però potser caldria replantejar-nos els perfils als quals ens adrecem. La societat està canviant i la gent gran també. És un dels reptes que tenim per al pròxim mandat.

- S’ha sentit còmoda en la coalició?
Hem treballat com un equip en tot moment, sense fer distincions pel color polític. A la política parroquial es treballa amb un mateix objectiu per trobar el màxim benestar dels ciutadans i millorar la parròquia. I penso que ha de ser així per sumar i trobar solucions, tant si ets a la majoria com a l’oposició. Als comuns estàs molt a prop del ciutadà i has de buscar solucions als problemes del dia a dia que et traslladen. Aquesta proximitat amb els representants polítics és una sort que hem de mantenir.

- Professionalment ve de l’ensenyament. Ha trobat a faltar aquest món?
A l’ensenyament hi ha més períodes on pots descansar, els tempos són diferents. Quan ets a la primera línia política no t’ho pots permetre, sempre estàs pendent del telèfon, no pots desconnectar. He estat tan immersa en la feina que no he tingut temps de trobar a faltar res. Per contra, la gratificació i l’aprenentatge són molt grans.