Vall d'Ordino, territori de la biosfera

La parròquia presentarà candidatura després de fer un procés participatiu

A través d’un procés de participació ciutadana, el Departament de Medi Ambient del Comú d’Ordino treballa per aconseguir el reconeixement d’una gestió sostenible a la parròquia amb el label  Territori de la Biosfera, una distinció que al Pirineu únicament ha obtingut Ordesa i Mont Perdut. Altres exemples propers serien l’illa de Menorca o la regió de la Dordonya, però al món hi ha 686 regions que són reserves de la biosfera. Tot i que evidentment es valora el patrimoni natural, amb el Parc natural de la vall de Sorteny com a exemple més clar, no es tracta de delimitar reserves naturals, ans al contrari, el que es valora són espais on conviuen la conservació del patrimoni natural i les activitats econòmiques amb el desenvolupament sostenible del territori. L’etiqueta reconeix una gestió òptima i sostenible del territori des de les institucions i tots els agents implicats; la mateixa que ja es fa, sense noves restriccions.

Per això es fa indispensable la participació de tota la societat, des dels ciutadans fins als empresaris, amb un protagonisme del sector primari, agrícola i ramader. El projecte està sobre la taula amb l’assessorament de MAB France, l’organisme que assessora i gestiona aquestes reserves al país veí, i s’ha incorporat a l’equip l’enginyer forestal Marc Font, que treballarà al Departament de Medi Ambient. L’objectiu és elaborar un dossier i presentar a la Unesco la candidatura el setembre de 2019 mitjançant el Ministeri d’Afers Exteriors. «És un garant de la qualitat de vida que ja tenim i del medi on estem, durant deu anys», explica el conseller Marc Pons. «D’alguna manera ens estan dient que ho hem fet bé i que ens comprometem a seguir fent-ho igual», diu Font.

Per eliminar els dubtes i fer els aclariments pertinents als agents del territori, el departament ha establert un calendari de trobades perquè tothom pugui aportar-hi la seva visió. 

El consens és bàsic per a un projecte que es caracteritza per ser un procés participatiu, en què els actors mateixos definiran els deures i els drets, i no la Unesco, com passa amb altres categories més restrictives, com és el cas de la vall del Madriu, Patrimoni de la Humanitat. Sierra Nevada és un altre lloc amb la marca de reserva de la biosfera que, com nosaltres, té en el seu territori una estació d’esquí. La visibilitat i la marca de qualitat que dona aquesta etiqueta serien dos dels avantatges més immediats per a la vall d’Ordino.