Xabier Ajona: «Ens hem de sentir molt orgullosos de rebre una Copa del Món de freeride a Arcalís»

Xabier Ajona s’estrena aquesta temporada com a director d’Ordino-Arcalís amb un repte important, la celebració del Freeride World Tour del 14 al 22 de febrer al camp de neu. El FWT tindrà cinc proves: Chamonix-Mont Blanc (França, 24 de gener), Fieberbrunn Pillerseetal (Àustria, 31 de gener), Vallnord Arcalís (14 de febrer), Haines (Alaska, 14 de març) i Verbier (Suïssa, 28 de març). «Per nosaltres serà sens dubte l’esdeveniment de la temporada, ja que el món sencer ens veurà», reconeix Ajona, que considera que ens hem de sentir molt orgullosos de rebre aquesta competició a Arcalís. I afegeix: «Si fa dos anys el que estava en boga era el freestyle, coincideix que ara la tendència actual en el món de la neu és el freeride». El tècnic explica que l’evolució del material ha permès generalitzar l’afició fora pista. I és que la quantitat de neu i la qualitat són les claus de l’èxit en aquesta disciplina, que busca uns desnivells concrets, a diferència d’altres proves que necessiten estacions d’una gran superfície.

Després d’haver organitzat la Copa del Món SBX, per a Arcalís serà una oportunitat única. L’esquiador andorrà Dani Fornells també ha destacat la rellevància de l’esdeveniment, que reunirà els trenta millors riders del món. Entre els participants, Fornells ha esmentat la presència d’alguns favorits: el francès Loic Collomb-Patton, l’argentí Nicolas Salencon i el californià Drew Tabke. «No tindria perdó perdre’s una ocasió com aquesta, és com si vingués a Andorra el Barça i no l’anessis a veure perquè no t’agrada el futbol. T’agradi o no t’agradi és un espectacle que ningú no s’hauria de perdre», assegura el rider, que coincideix amb Ajona en la importància d’implicar-hi tota la ciutadania. «És un primer any i encara haurem d’ajustar moltes coses, però si hem estat capaços d’organitzar una Copa del Món de boardercross, que necessita molta més logística, crec que podrem estar a l’altura, i segur que ens quedaran moltes coses per millorar de cara a les dues edicions següents», explica Ajona.

La meteorologia, i això sí que no depèn de ningú, serà decisiva. Un altre tema serà el moviment organitzatiu al poble, a l’estació i a tot Andorra. El marxandatge, els espònsors i les marques comercials vinculades al Freeride World Tour s’instal·laran a Escaldes-Engordany, que donarà visibilitat a tot el país del que estarà passant al camp de neu Ordino-Arcalís.